İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kütüphanesi Açılış

İstanbul Üniversitesi'nin düzenlediği İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kütüphanesi Açılış Programı, 9 Aralık 2021 Perşembe günü Kuyucu Murat Paşa Medresesi'nde yapıldı.


Program, Şehzadebaşı Camii’nin İmam Hatibi Kurra Hafız Oğuzhan Bahtiyaroğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İslam Araştırmaları Merkezi Eski Müdürü Prof. Dr. Salih Tuğ, İslam Araştırmaları Merkezi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı ve İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat yaptı.

Çok Zengin Bir Envantere Sahip

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış, İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat’ın yaptığı açılış konuşması ile devam etti. Sözlerine kütüphanenin kuruluşunda yer almış isimleri anarak başlayan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat, kütüphanenin geçmişte zorlu bir süreçten geçtiğini fakat 2019 itibarıyla başlanan yeniden yapılandırma sonucu tekrardan hizmete girdiğini söyledi. Kütüphanenin niceliği hakkında konuşan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Furat kütüphanede; dokuz bin 330 kitap, altı bin 618 süreli yayın olmak üzere toplam on altı bin 548 kitabın yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı: “Kütüphane, Türkiye’deki Tek Kurumdu”

Açılış konuşmaları İslam Araştırmaları Merkezi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’nın konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, İslam Araştırmaları Enstitüsü’nün kendi adına bir merkez görevi gördüğünü, geçmişte enstitüye uğramadığı bir gün olmadığını söyledi. Kütüphanenin geçmişine değinen Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, kütüphanenin kaldırılmadan önce özellikle Arap-Fars Dili Bölümü, Tarih Bölümü ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin uğrak yeri olduğunu, Prof. Dr. Salih Tuğ ’un cana yakın ve centilmen tutumunun da buna büyük katkı sağladığını ifade etti. Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, kütüphanenin aktif olduğu dönemde Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir kütüphane olduğunu, nadir birçok eseri bünyesinde barındırdığını söyledi. Kütüphanenin yeniden açılmasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük katkıları olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür etti. Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı kurumun daha iyi yerlere gelmesi ile ilgili temennisini sunarak sözlerini bitirdi.

Prof. Dr. Salih Tuğ: “Geldim, Gördüm, Yendim. Bu Vecizenin Canlı Karşılığını Görüyorum”

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’nın konuşmasının ardından İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde otuz yıl asistanlık ve müdürlük görevlerini yürütmüş olan Prof. Dr. Salih Tuğ açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sözlerine “Geldim, gördüm, yendim. Bu vecizenin canlı karşılığını görüyorum” diyerek başlayan Prof. Dr. Salih Tuğ, gençliği ile ilgili anılarından bahsederek konuşmasına devam etti. Gençliğinde kaçak bir Kur’an-ı Kerim kursunda eğitim alarak İslami ilimlere başladığını söyleyen Prof. Dr. Salih Tuğ, babasının kendisine Kur’an-ı Kerim öğretmekte istekli olduğunu fakat ilmin aile dışından bir kaynak ile alınması gerektiğini belirtti. Enstitünün ilk yıllarına değinen Prof. Dr. Salih Tuğ, enstitünün ilk kurulduğu dönemde fakülte dışı bir kurum olması sebebiyle pek önemsenmediğini, dolayısıyla Prof. Dr. Fuat Sezgin’in enstitüyü Edebiyat Fakültesi’nin bir kolu haline getirilerek Edebiyat Fakültesi’ne taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Salih Tuğ, gelişen teknoloji ile kütüphanedeki tüm kaynakların internet üzerinden ulaşılabilir olduğunu da sözlerine ekledi. Kütüphanenin hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki birçok İslam araştırmacısı için bir merkez olduğunu belirten Prof. Dr. Salih Tuğ geçmişte bu insanların yaz tatillerini İslam Araştırmaları Enstitüsüne gelerek geçirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Salih Tuğ, kurumun ilme hizmet edeceğinden emin olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.

Kütüphaneler Üniversitelerin Kimliğidir

Programın devamında kürsüye çıkan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, başka kütüphanelerde bulunmayacak kitapların İslam Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kütüphanesi’nde olduğunu söyledi. Kendi kimliğimizin oluşmasında İktisat Fakültesi kütüphanelerinin büyük faydası olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “İktisat kütüphaneleri, öğrencilerle, araştırma görevlileriyle buluşulan, karşılıklı muhasebelerin yapıldığı, istifade yanında terbiyenin alındığı özel ortamlardır. Bu bahsettiğimiz dönemde sadece İslam Araştırmaları Kütüphanesi değil Edebiyat Fakültesi’nin kendi kimliğini oluşturan tüm kütüphaneler bu durumdan nasibini aldı” şeklinde konuştu. Edebiyat Fakültesi’nin ilim ve irfan yuvası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ak, iki müjdesi olduğunu iletti: “Ben size iki müjde vermek istiyorum. Birincisi, bizim Edebiyat Fakültemiz ilim ve irfan yuvası. Şu anda fakültemizde 17 dergi var. Bu dergilerden birisinin adı ilk kurulduğunda İslam Tetkikleri Enstitü Dergisi’ydi. Sonra YÖK Teşkilatı çerçevesinde derginin adı İslam Araştırmaları Dergisi oldu. Son zamanda ise biz buranın yönetmeliğini değiştirerek bu derginin Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olmaktan üniversitenin tamamına hitap eder hale gelmesini sağladık. İslam Araştırmaları Dergimizi aslına uygun olarak İslam Tetkikleri Dergisi olarak güncelledik. Öte yandan, İslam Araştırma Merkezimizin adını, canlılık kazanması için İslam Tetkikleri Enstitüsü olarak değiştirme kararını aldık. Yakın zamanda merkezimiz İslam Tetkikleri Enstitüsü adını alacak ve artık memurundan araştırma görevlisine, doçentinden profesörüne kadar her türlü elemanımız olacak” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ak, katılımcılara teşekkür ettikten sonra konuşmasını tamamladı.

Program, kütüphanenin açılış töreninin gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Haber: Kamil Sina Tekoğlu, Meriç Cintosun

Fotoğraf: Didem Mente
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü