Sempozyumlar

İslam Tarihinde Matematik Bilimler: Yeni Yaklaşımlar, Konular ve Bağlamlar
25-27 Mayıs 2023, İstanbul


Tebliğ Çağrısı
2018 yılında kaybettiğimiz, İslam ilimler tarihinin saygın isimlerinden olan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ve bilim tarihine yönelik yükselen ilgiye katkıda bulunmak adına ilki 2019, ikincisiyse 2021 yılında gerçekleştirilen İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun üçüncüsü 25-27 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecektir. İlk sempozyum herhangi bir konu ve dönem kısıtlamasına gitmeden, ikincisiyse “İslam Bilim Tarihine Metodolojik Yaklaşımlar” temasıyla gerçekleştirilmişti. Üçüncü sempozyum ise matematik bilimlere odaklanacaktır.

İslam bilim tarihi çalışmalarına bakıldığında matematik bilimler üzerine üretilmiş literatürün hem niceliksel hem de niteliksel anlamda kayda değer bir biçimde öne çıktığı görülmektedir. Bu bakımdan sempozyum hem mevcut birikimin eleştirel bir değerlendirmesinin yapılmasına hem de gelecekte yürütülecek muhtemel çalışmaların ne yöne evrileceğine yönelik tarih yazımsal tartışmaların gerçekleştirilmesine zemin oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bakımdan aritmetik, geometri, astronomi ve diğer gök bilimleri, müzik, optik ve mekanik başta olmak üzere modern öncesi dönemde matematik bilimler kapsamına giren teorik ve uygulamalı bütün disiplinler sempozyumun ilgi alanı içerisindedir. Bilimsel aletlerin ve eserlerin teknik, teorik ve içerik odaklı incelemelerini ele alan tebliğlerin yanı sıra matematik bilimlerin hangi bağlamlar içerisinde geliştiğine, kültürlerarası etkileşimin aracı oluşuna ve bilim dalı-bilimsel eser-alim/bilim insanı ilişki ağlarına odaklanan bildiriler de sempozyumun ilgi odağında yer alacaktır.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsü ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü ve TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi)’nın iş birliğiyle gerçekleştirilecek sempozyumun, aşağıdaki sınırlayıcı olmayan soruları ele alması hedeflenmektedir:

İslam dünyasında matematik bilimlere yönelik çalışmalar nasıl ve hangi bağlamda başladı? İslam öncesi dönemden tevarüs eden bilgi nasıl alımlandı ve bu süreç, İslam döneminde bilimlerin gelişimini nasıl etkiledi?
Matematik bilimlerin alımlanma ve gelişim sürecine tesir eden dinî, kültürel, politik, ekonomik ve sosyal etkenler nelerdir?
Matematik bilimler İslam entelektüel tarihi içerisinde nerede durmaktadır?
İslam dünyasındaki matematik bilimler tarihi çalışmalarının genel bilim tarihi literatürü içerisindeki yeri nedir?
Matematik bilimler bir bütün olarak ya da ayrı disiplinler halinde nasıl dönemlendirilebilir?
İslam toplumlarında matematik bilimlerin teorik ve pratik karşılıkları nelerdir? Bu bilimler hangi alanlarda kullanılmıştır?
Matematik bilimlerin din ve doğa bilimleriyle etkileşimi nasıl olmuştur?
Matematik bilimler, İslam toplumlarının farklı kültür havzalarıyla olan etkileşimine nasıl katkıda bulunmuştur?
İslam toplumlarının matematik bilimlere olan ilgisinde döneme ve havzaya bağlı olarak değişiklikler görülmüş müdür ve eğer öyleyse bunun nedenleri nelerdir?
Matematik bilimlerin üretim ve aktarımını sağlayan kurumlar nelerdir?
Matematik bilimleri öğretimi farklı çağ ve coğrafyalarda nasıl yapılmıştır?
Matematik bilimlerin öğretiminde kullanılan ders kitapları nasıl bir yapıya sahiptir ve aralarında ne türden hiyerarşik ve pedagojik ilişkiler söz konusudur?
İslam dünyasındaki matematik bilimler şu ana kadar hangi yöntem ve yaklaşımlarla ele alınmıştır ve gelecek çalışmaların neleri gündeme alacağı öngörülmektedir?

Önemli tarihler
Özet gönderimi için son tarih: 15 Aralık 2022

Kabul edilen tebliğlerin ilanı: 1 Ocak 2023

Sempozyum: 25-27 Mayıs 2023

Tebliğ dilleri
Tebliğler Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde sunulabilecektir.

Ulaşım ve konaklama
Başvuruları kabul edilen ve İstanbul dışından gelecek katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri karşılanacaktır.

Sempozyuma dair detaylı bilgi için: http://www.fuatsezginsempozyumu.org/

İslam Tetkikleri Enstitüsü ve İSAV işbirliği ile düzenlenecek olan Memlük Sempozyumu 1-2 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilecektir. ​​

Sempozyumun ilan çağrısı aşağıdadır:

MEMLÜKLER DÖNEMİ SEMPOZYUMU-II
İLİM, DÜŞÜNCE, SANAT VE KURUMLAR


Sempozyumda sunulacak tebliğler Memlük döneminde Mısır, Suriye, Hicaz’da farklı alanlardaki entelektüel üretimi konu alabilir. Örneğin tebliğler şu alanlarda aktif kişiler, üretilen eserler, düşünceler ve kavramlar hakkında olabilir:

Tefsir, Kıraat ve diğer Kur’an ilimleri
Hadis, Fıkıh/ Fıkıh Usulü, Fetva Mecmuaları
Kelâm, Tasavvuf
Tarih yazıcılığı, Mantık
Felsefe, Ahlâk ve Siyaset
Tabii İlimler, Riyazi İlimler
Sanat ve Mimari, Dil Bilimleri

Bunun yanı sıra konferansa sunulan tebliğler bilgi, düşünce ve sanatsal birikimin seyahatler, kitaplar ve kurumlar aracılığı ile aktarımını konu alabilir. Ayrıca, icazetler, silsileler, yazma eserlerin üretimi ve dolaşımıyla ilgili tebliğler de kabul edilecektir.

Sempozyum Düzenleme Kurulu
Abdurrahman Atçıl (Başkan)
Mürteza Bedir
Ahmet Hamdi Furat
Halil İbrahim Hançabay
Özgür Kavak
Güllü Yıldız
Mustafa Taş
Sefer Korkmaz
Gürzat Kami
Muhammed Enes Buluş
İbrahim Enes Başdemir

Salih Tuğ
Bedreddin Çetiner
İsmail Bacacı
Mahmut Kaya
Feyzullah Kıyıklık
Ahmet Yıldız


Önemli Tarihler
Tebliğ özetlerinin gönderimi için son tarih: 1 Aralık 2022
Kabul edilen tebliğlerin ilanı: 15 Aralık 2022

Tebliğ özetleri için e-mail: mamluks@istanbul.edu.tr